Uw browser heeft JavaScript niet ingeschakeld of de Flash Player is verouderd...
u kunt hieronder VEILIG en geheel GRATIS de nieuwste FlashPlayer downloaden of informatie over de Player lezen.

Get Adobe Flash player

 

 

 

"De Koningin van 1b"
door Anja Vereijken

Wat als je vriendin zich gedraagt als een koningin?
En erger nog:
jij als haar dienares?

Anna en Julia zijn vriendinnen. Vanaf het begin van de basisschool zitten ze bij elkaar in de klas. Dan gaan ze samen naar het lyceum in de stad. In een paar weken tijd wordt hun hele wereldje op z'n kop gezet. Alle meiden uit de brugklas proberen een plaatsje te veroveren binnen de nieuwe vriendinnenclubjes. Hoe reageer je als je beste vriendin jou dingen laat doen die je zelf eigenlijk niet wilt
Door de ogen van Anna, Julia en de kritische Lieke ervaar je de kracht en de macht van een meidenkliek. Het boek laat zien hoe ernstig de gevolgen van meidenvenijn kunnen zijn.
De Koningin van 1b is het debuut van Anja Vereijken.

Wie is Anja Vereijken?
Iemand die heel graag en heel veel schrijft… Ik woon in Nuenen, samen met mijn vriend Marc en onze twee kindjes Pleun en Ties. We wonen achteraf op een boerderij en we hebben een poes, een hond, kippen en een paard. Marc heeft een grafisch bedrijf en daar werk ik als accountmanager.
Ik ben 40 jaar geleden geboren in Someren-Eind en ik heb een hele lieve zus, Maaike. In Someren-Eind ging ik naar de basisschool en toen schreef ik al veel. Ik heb zelfs een schoolmusical geschreven toen ik acht jaar was. Alle kinderen uit mijn klas had ik een rol(letje) gegeven. Helaas is het nooit tot een uitvoering gekomen, maar het was toch leuk! Vervolgens ging ik naar de HAVO in Asten en daarna naar het atheneum in Deurne. Op school was ik volgens de leraren goed in opstellen schrijven en dat deed ik ook heel graag. Mijn leraar Nederlands op het atheneum liet me deze opstellen ook vaak voorlezen in de klas.
Na het atheneum begon ik met de opleiding ‘laborante klinische neurofysiologie’. Dat is een hele mond vol hè? In het kort betekent dit dat je onderzoek doet naar stoornissen in de hersenen en het zenuwstelsel. Ik ging werken op een epilepsiecentrum: Kempenhaeghe in Heeze. Ook in deze tijd heb ik veel geschreven, want tijdens de nachtdiensten die ik draaide had ik veel inspiratie. Ik schreef hele verhalen die mijn collega’s dan ’s morgens lazen. Na heel veel jaren onderzoek doen, wilde ik iets anders. Ik ben toen gaan werken voor een medisch bedrijf en verkocht daar spullen die door artsen worden gebruikt in de ziekenhuizen. Dat was een hele leuke, maar hele drukke tijd. Van schrijven kwam het toen even niet, maar toen ik vier jaar geleden in verwachting was van ons eerste kindje, ging het vanzelf. Ik noteerde alles in een dagboek voor haar. Nadat ze was geboren schreef ik voor haar kinderverhaaltjes en gedichten. Nu is ze bijna vier en fantaseert ze er zelf vrolijk op los. Ze is daarom vaak een inspiratie voor me, evenals onze zoon Ties, die precies twee jaar na Pleun is geboren (op dezelfde datum; knap hè?).
Nu ben ik gewoon lekker druk met Marc, onze twee kindjes, ons huis, de mooie tuin die we hebben (met heel veel bloemen), sporten, mijn baan bij Dereumaux en natuurlijk… met het schrijven! Ik heb elke dag inspiratie, dus het gaat zeker niet bij dit ene boek blijven!

Waarom De Koningin van 1b?
Vanaf het moment dat ik kon schrijven, schrijf ik. De inspiratie komt meestal vanzelf. Zo ook met dit boek. Ik had nooit van ‘meidenvenijn’ gehoord, tot ik in gesprek zat met Cycloop Concept Creatie in Eindhoven. Cycloop is een zakenrelatie van me en ik probeerde hen drukwerk te verkopen. Dat lukte en ik ging naar huis met een mooie opdracht: het drukwerk voor een onderwijspakket over meidenvenijn dat zij hadden ontwikkeld. Behalve de opdracht nam ik nog iets mee, namelijk een heleboel inspiratie. Tijdens het gesprek met hen was ik geïntrigeerd geraakt door het onderwerp ‘meidenvenijn’ en het boek begon zich vrijwel meteen te vormen in mijn hoofd. Toen ik thuiskwam hoefde mijn vingers het alleen nog maar in mijn PC te typen. Ik had die avond mijn eerste vier hoofdstukken klaar. In de maanden die erop volgden, was ik elke vrije minuut die ik had aan het schrijven.
Hoewel mijn verhaal volledig verzonnen is, denk ik dat veel meisjes zichzelf of meiden om hen heen zullen herkennen. Evenals de gebeurtenissen en situaties die zich voordoen. Daarom heb ik dit boek geschreven: om meisjes meer inzicht te geven in hun gedrag en dat van meiden om hen heen. En belangrijker nog: om te laten zien waar dit gedrag toe kan leiden. Op het moment dat je het herkent, kun je er namelijk iets aan doen. Want meidenvenijn is geen ‘fase’ of ‘iets dat bij meisjes hoort’ en het boek toont duidelijk aan hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn.

Recensies: er volgen er nog meer
"Al direct bij het eerste hoofdstuk wordt je als lezer in het geïsoleerde wereldje van de meiden getrokken. Op het moment dat je als lezer deelgenoot bent van een kinderachtige vertoning in de toiletruimte, knalt de koningin er direct in en is haar positie voor iedereen duidelijk. Ook voor de lezer zelf. Vanaf dat onschuldige voorvalletje voel je dat er geen weg meer terug is en dat het vanaf nu alleen maar beklemmender en heftiger zal worden. Het boek leest vanaf het begin lekker weg en je wordt van hoofdstuk naar hoofdstuk getrokken tot de onvermijdelijke climax!"
Pierre Pas

Uitleg illustratie (door Frank van Bezouw) en cover:
Het frivole van het lettertype illustreert de buitenkant van de koningin: daar waar alles mooi is en het onzichtbare van meidenvenijn (voor de buitenwereld) juist wordt benadrukt. Dit staat in contrast met het kroontje dat er juist niet lieflijk uitziet, maar een onheimelijk beeld toont (een scherpe steek in het roze stof). Dit contrast roept spanning op. Het kroontje toont het gemene karakter en daarmee de lelijkheid van meidenvenijn.
De barst is een zwarte schaduw. Het is de schaduw die het kroontje veroorzaakt, maar tevens lijken het vlijmscherpe messen die de strijd met de kroon aangaan. Het zijn drie scherpe punten en in het boek wordt alles bezien vanuit drie hoofdpersonen.

Gastenboek:
Wil je reageren op het boek?
Heb je zelf zoiets meegemaakt?
Heb je vragen aan de schrijfster van De Koningin van 1b?

 

webdesign: www.kijkons.nl | webconstructie: www.webitself.com